PLENARNA SESIJA

PLENARNA SESIJA

PLENARNA SESIJA

Kristalna dvorana Hotela Tuzla

8. decembar, 2017. godine

 

Čast nam je i zadovoljstvo najaviti da će uvodničari plenarnog dijela  5. Internacionalne naučne konferencije „Ekonomija integracija” biti

Prof. dr Fikret Čaušević

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina

i

Prof. dr. sc. Slavica Singer, profesor emeritus

 UNESCO Katedra za poduzetničko obrazovanje, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku, Hrvatska

 

 

GLAVNI UVODNIČAR OSNOVNI BIOGRAFSKI PODACI

 

Prof. dr Fikret Čaušević

Ekonomski fakultet u Sarajevu

Univerzitet u Sarajevu

Bosna i Hercegovina

 

Fikret Čaušević je redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Profesionalnu karijeru započeo je na Ekonomskom institutu Sarajevo u martu 1989. kao istraživač asistent, a potom samostalni istraživač u periodu 1990-1992. Od 1995.-2006. nastavio je karijeru na Ekonomskom institutu kao samostalni istraživač, naučni saradnik i viši naučni saradnik. Od 1999. do 2006. bio je zamjenik direktora Ekonomskog instituta Sarajevo.

Tokom profesionalne karijere na Ekonomskom institutu bio je autor, koautor i tim lider preko 50 istraživačkih projekata, radeći za bosanske kompanije, domaće kreatore ekonomske politike i neke od najznačajnijih međunarodnih organizacija kao što su UNDP i Svjetska banka.

U profesionalnoj karijeri na Ekonomskom fakultetu Sarajevo, u posljednjih petnaest godina predavao je sljedeće predmete: Osnove ekonomije, Međunarodne finansije (dodiplomski i postdiplomski program), Finansijski sistem EU i Historiju ekonomske misli (PhD program). Od jesenjeg semestra 2016. predaje predmete Ekonomski aspekti globalizacije i Finansije u globalnoj ekonomiji na Szechenyi University Doctoral Program in Transdisciplinarity u Budimpešti.

U posljednje četiri godine objavio je tri knjige sa tri renomirana svjetska izdavača:  The Global Crisis of 2008 and Keynes's General Theory (Springer, 2014); Globalization, Southeastern Europe, and the World Economy (Routledge, 2015), i A Study into Financial Globalization, Economic Growth, and (In)Equality (Palgrave Macmillan, 2017). U ovim knjigama Čaušević je istraživao neke od važnih teorijskih problema ekonomske nauke, kao i vrlo važna pitanja i probleme ekonomskih politika u najrazvijenijim zemljama i najbrže rastućim zemljama u razvoju.

U periodu od 2002. do 2010. Čaušević je proveo devet mjeseci kao  naučni saradnik na London School of Economics u okviru programa the South East Europe Faculty Development, a akademsku 2011/2012 proveo je na Univerzitetu u Oxfordu kao Alpha Bank Visiting Fellow, St Antony's College.

 

 

GLAVNI UVODNIČAR OSNOVNI BIOGRAFSKI PODACI
Prof. dr. sc. Slavica Singer, profesor emeritus

UNESCO Katedra za poduzetničko obrazovanje, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Hrvatska

Doktorat znanosti iz ekonomije dobila je na Sveučilištu u Zagrebu, Ekonomskom fakultetu u Osijeku 1975. godine, a Master of Science in Industrial Administration na Purdue University, Krannert Graduate School in Management, USA, 1972. godine, nakon rada u korporativnom sektoru.

Radno iskustvo je stjecala u „Belje“ Poljoprivredno-industrijskom kombinatu (1965.-1971), a od 1973. godine je djelovala na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. U suradnji sa svojim istraživačkim timom pokrenula je prvi znanstvenoistraživački projekt o teoriji i praksi poduzetničke ekonomije u Hrvatskoj (1988. godine) i od tada razvija nacionalno i internacionalno prepoznatljivu istraživačku jezgru u području poduzetništva. Od 2002. godine vodi istraživački tim Hrvatske u okviru najvećeg svjetskog istraživanja o poduzetništvu Global Entrepreneurship Monitor (GEM). Unutar GEM konzorcija vodi istraživačku jezgru Research and Innovation Advisory Committee na svjetskoj razini, a u razdoblju 2011.-2016. bila je član Nadzornog odboa cijelog konzorcija. Član je nadzornog odbora European Council of Small Business i Nacionalnog vijeća za konkurentnost Hrvatske.

Inicijativom i angažiranosti prof. dr. sc. Singer i njezinog tima, pokrenut je 2010. godine Poslijediplomski međusveučilišni interdisciplinarni doktorski studij Poduzetništvo i inovativnost, kao rezultat suradnje pet sveučilišta (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, University of Turku, University of Maribor, University of Klagenfurt i Durham University). U suradnji sa svojim timom doprinijela je osnivanju prvih institucija koje su bile poečtak stvaranja poduzetničkog ekosustava Hrvatske (Centar za poduzetništvo u Osijeku – 1997.,  CEPOR Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva u Zagrebu – 2001., mikrokreditna institucija NOA u Osijeku – 1996.).

Dobitnica je dva vrhunska priznanja: University of Turku, Turku  School of Economics dodijelio joj je počasni doktorat znanosti 2010. godine, a UNESCO 2008. godine dodijelio je jedinu UNESCO Katedru za poduzetničke studije u Hrvatskoj.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.